Gubbagropen - Etapp 1 - Ritning av fasadytor - Tegelvägg
Uppdaterad 2021-12-12
På nätet finns rätt många "färdiga" filer med olika fasadmönster som fungerar bra att använda.som underlag till fasader på egenritade byggen. Men jag har här valt att skapa ett eget tegelark där jag, om jag vill, kan manipulera varje enskild sten.
..
Stenarna ritas som vanliga rektanglar med en ytterlinje som representerar fogarna.
Halvsten = KoppstenHelsten = Löpsten(Normalt använder jag inte ytterlinjer på objekten, så det här är ett undantag)
Som start ordnas stenarna i korta rader med koppskift och löpskift i kryssförband.
Stenarna ges slumpvis olika nyanser.Vid kanten justeras passningen med 3/4-stenar för att ge rätt start för kryssförbandet
Därefter dupliceras olika långa sekvenser för varje rad för att ge ett någorlunda slumpartat mönster över hela ytan.Dupliceringsfunktionen gör det framkomligt att skapa detta tegelark som blir 430 * 66 mm och kommer att innehålla c:a 26 000 stenar utan att behöva rita varje sten för sig :-)
När ytan är färdig finns det möjlighet att senare gå in och justera både mått och nyans på varje enskild sten när man har kapat till arket för respektive fasadyta.
För att göra en mer generell justering av färgtonen kan man lägga ett transparent färgskikt över hela eller delar av ytan.Här har jag använt:
- Blekare - vitt med 82% transp.
- Rödare - Färg med 71% trans
Det färdiga tegelarket kan sedan användas till samtliga fasaderHär ligger en skiss av den lilla utbyggnaden ovanpå tegelarket.
På stora fasader som i det här bygget, behöver man inte anpassa tegelmönstret till att passa fönsterplaceringen. Eventuella 1/8-delsstenar drunknar i mängden tegel.
På byggnader med mindre och mer framhävda tegelområden kan man justera murförbandet så att det liknar förebilden så att minsta stenen vid kanterna aldrig blir mindre än en koppsten (halvsten).
Så har jag försökt göra här på den dekorativa tegelmuren på Krampens station.
(Fast jag ser att jag missat några stenar vid mellanfönstrets högerkant)