Gubbagropen - Etapp 1bb - Målning av tak och montering av fasadytor
och ännu en byggnad tillkommer
.
uppdaterad 22-03-24
22-03-05 - Målning av takytor
2022-03-05
Innan fasadytorna monteras på stommarna målar jag taken så att man inte av misstag kladdar på de färdiga fasadytorna med färg.Verkstadskomplexet har tak i flera generationer och skick. Allt från de grovt slitna plåtarna på det gamla krongjuteriet i mitten till ljust grå och ljust gröna vågformade plåtar på de lite "nyare" byggnaderna och slutligen några tak där man bytt och byter till svarta plåtar med kantig trapetsprofil
.
22-03-10 - Utskrift och montering av fasadytor
2022-03-12
Nu är det dags att åter öppna ritprogrammet Corel Draw för att göra de avslutande korrigeringarna av fasaderna som jag ritade redan i höstas.En del mått har ändrats under byggets gång.
En första provutskrift på vanligt A4 för att kolla hur färg och mönster blir när det kommer ut ur skrivaren och att fasaden passar på sommens verkliga mått.
Några av byggnaderna är längre än ett A4 så man får hitta lämpliga ställen att placera skarven.På den här sidan blir det utmärkt att skarva vid skorstenen.
Det är lämpligt att byta till fyllda bläckpatroner i skrivaren för att hålla full kulör övder samtliga ark som ska skrivas ut.
Efter utskrift på matt fotopapper brukar jag pensla på retusch fernissa för konstnärsbruk för att fixera och skydda det annars vattenlösliga bläcket som lätt kan ta skada av lim och vattenspill under monteringen.
Arken får hänga på tork över natten.
Därefter skärs arken ut med vass kniv (skalpell)
och provas noggrant in mot respektive fasadyta.
Innan delarna limmas försöker jag dölja snitten där det vita pappret nu lyser väldigt starkt.
Använder pennor från W&N Promarker, (Panduro)
Färg Vanilla för tegelkanterna och ett par olika grå för andra snittytor.
De utskurna fasadytorna sprayas på baksidan med 3M Spray Mount, fotolim på sprayflaska.
Det fäster bra mot underlaget och rinner inte på sidan om vilket gör monteringen riktigt fri från kladd.
Här har jag börjat med fasaderna på mellanskeppets 4 sammankopplade byggander där långsidan kan täckas utan skarvar av en A4-längd då delar av det innersta husets vägg täcks av en annna byggnad.
.
Fasaderna av fotopapper monterade runt om.
Men det finns ett par undantag där fasadytorna gjorts på annat sätt.
Det är där det finns träpaneler med locklist.
Det blir så pass mycket snyggare om man kan göra Hela den fyrkantiga utbyggnaden i framkant och panelen mellan betongpelarna på byggnaden till vänster har fått träpanel direkt ur 3D-skrivaren.
Panelrna har sedan målats i ett par fulurödliknande nyanser.
.
Här en vy från östra sidan med de lite lägre byggnader som idag hyrs av Skultuna Brukshotell som konferens- och möteslokaler
.
22-03-20 Komplettering med ännu en byggnad - Brännhyttan
Från början var det bara tänkt att själva verkstadskomplexet skulle ingå i modellen.
Den markerade byggnaden i överkanten på området skulle inte få plats och tillhör egentligen en äldre del av brukets miljöer och inte alls till verkstäderna som byggdes runt förra sekelskiftet i någorlunda enhetlig stil
även om byggnaden byggts samman med övriga.
Men det såg så tomt ut vid avslutnkingen på norra sidan att jag ångrade mig och planeradeom lite så att även den skulle komma med.
.
Det är den södra av de tre brännhyttor som stått på Skultuna bruk rätt länge. Dom återuppgyggdes efter en stor brand år 1780 och står kvar än idag tillsammans med två stora kolbodar i samma backe.
Långt från verkstädernas fabriksarkitektur med sina vitkalkade grova stenmurar och vackra ankarslut.
(Ankarsluten syns inte på bilden av hyttans framsida och är ännu inte med på modellen, men kan kanske komma dit lite senare om jag tar fram nya etsdetaljer)
.
Den här modellen togs fram i raketfart om man jämför med övriga byggander på modellen.- Fotografering och mätning under lördag
- Ritning under lördag och söndag
- 3D-printning under måndagen
- Och så stod den färdigmålad tisdag kväll.
.