En mellansvensk modelljärnväg i skala N  

´n Skultuna 

           Olle Frykmo                                             

Till startsidan Anläggningen Affischen

sidan uppdaterad 2003-02-13


Under Skultuna Mässingsbruks Messingssöndag den 1 september 2002
fick jag möjlighet att visa min anläggning på hemmaplan.


Det var ett bra tillfälle att göra lite PR för modelljärnvägshobbyn  kombinerat med lite hembygdsnostalgi. De flesta besökarna är ju "vanligt ? " folk som inte håller på med MJ utan kommer dit för att titta på tillverkningen av prydnadföremål i mässing. Det brukar komma 2-3000 personer och denna dag var inget undantag.

Tillsammans med anläggningen visade Göran Borg och Hembygdsföreningen både fotografier och föremål från stationen från den tid den var i drift. 

Klicka för en större bild


Det stora glädjeämnet för mig var givetvis alla barn som med glada miner och ögon med sinne för allt smått noggrant spanade in tågen och alla små detaljer runt banan.

Det finns även hopp för återväxten inom hobbyn. Killen till vänster höll sig runt banan i tre timmar, medans mor gick runt på bruket och jag tror att hon nog var hem en sväng under tiden. Hon var mest orolig för hur hon skulle kunna få hem telningen.

Klicka för en större bild

Nu var det inte heller några problem, jag tryckte hans hand och tackade för att han varit med mig och kollat tågen. Han blev så paff att han följde med hem på en gång, eller var han kanske helt enkelt hungrig ?

Mitt i denna verkstadslokal, bland besökare, musikunderhållning och oljud från maskinerna ställdes banan upp på en så bra plats så att de flesta passerade den. 

Det var första gången jag skulle montera den transportabla ställningen så jag var lite spänd på om alla bitar var med och om ställningen skulle vara tillräckligt stabil. Ställningen gick rätt fort att montera och den höll måttet.
Att montera själva anläggningen tog betydligt längre tid, då hade folk på verkstaden börjat bli lite nyfikna och det blev många avbrott för att svara på frågor. Jag hade torsdagen och halva fredagen på mig för att montera och testköra anläggningen, och det var inte fråga om möjlighet till övertid, de låste och larmade på kl 16 på torsdag och kl 12 på fredagen, punkt slut. Så på torsdag kväll när jag inte fått snurr på elen ännu kändes det rätt tufft.
Men redan efter en halvtimme på fredagen fick jag allt att fungera, så jag fick gott om tid till att ta lite bilder av banan innan jag lade på plexiglasskydden.
 
Så blev det lördag och det vackra vädret lockade mycket folk i år också.
Några hade kommit enkom för att titta på banan, men de flesta blev glatt överraskade av att hitta en modelljärnväg mitt i verkstaden. De kunde lämna barnen för att sedan själva gå och shoppa lite. Till barnen räknades allt som oftast även far i huset som nu slapp sucka medan hustrun letade fynd.

Många äldre Skultunabor berättade om både positiva och negativa minnen från den tid då stationen hade passagerartrafik. Trots att stationen låg en bra bit utanför samhället var det oftast fullt liv på stationen, ett dåtidens resecentrum kanske.
Någon kom ihåg en klämd tumme från barnaåren, andra påpekade att dressinen saknades på modellen. Den brukade de "låna"  på lördagkvällarna för att ta sig till dansen i Tillberga. Kryddade historier berättades om ett orginal som i öppen bil körde igenom bommarna men glömde säga åt passageraren att ducka, han blev rejält skadad men klarade i alla fall livhanken. 
Persontrafiken lades ner 1967, då var jag själv elva år och bodde i Linköping så jag har inga egna minnen från den tiden, därför var det roligt att få allt detta till livs. 

Ytterligare några bilder från dagen 
Klicka för en större bild
 Banan sedd från sidan och den nya "Bergslagsmodulen"
Uppställningsspåren är gömda bakom skranket.
Bilden är tagen före öppningsdags, utan plexiskydd. 
Jag hade hjälp av mina grabbar att sköta banan.
Här är det Ola som sköter banan samtidigt som han läser en bok
   
KLicka för en större bild Klicka för en större bild
En lokal VVS-firma har ett jobb vid lokstallet.
I bakgrunden skymtar ett antal klipparkstillverkade lokalbussar från lokaltrafiken.
Osannolikt tågmöte.
När jag visar banan försöker jag att hålla strikt på temat med mellansvenska miljöer. Men på slutet av dagen kunde jag inte hålla mig så jag provade mitt nyinköpta motorvagnsset. En Class 681 Thunderbird från Japan möter här lokaltrafikens blå/vita X10:a
   
Det kom också mycket glädjande några personer som jag kände från modellrallarens forum som jag han prata med och även titta på några andra  N-modeller som skulle kunna vara intressanta som chassien för den kommande Y6:an. Jag hann i alla fall prata en liten stund innan det dök upp fler nyfikna frågor från allmänheten. Hoppas jag inte missade någon, det var ibland rätt intensivt.
---------------------------------------
Utställningen gjorde jag tillsammans med Scoutkåren och vi provade med att sälja lite vykort från banan och de klipparksmodeller jag gjort på lokaltrafikens bussar och VVS-bilen på bilden ovan.
Behållningen (som var rätt blygsam) går till Scoutkårens kommande resa till ett läger i England 2003.

foto: Olle Frykmo