Høstmessen som blev en Vintermesse
På väg

sidan uppdaterad 2004-12-01

Foto:  Olle och Ola Frykmo

Resan Utställningen Vår anläggning Videos Avslut/hemåt
När man till vardags trampar på i det vanliga inrutade livet kan man undra hur man bara kan komma på tanken att plötsligt packa en hyrbil full med MJ-prylar, ta ledigt från jobbet i ett par dagar och dra iväg 40 mil för att väl på plats packa upp en monter i en mässhall i Norge.
Det känns lite som om det fanns en mikroskopisk droppe nomadblod i ådrorna, riktigt normalt är det väl inte men det är något som drar i alla fall.
 
För min del har deltagandet på h
østmessen blivit lite av en tradition, jag var där även 2001 och 2002 med anläggningen och jag har alltid känt mig lika välkommen bland de norska MJ-folket.
 
 
Torsdag kväll - packning av hyrbil i mörker och snöyra.   Fredag morgon - Ola och jag är klara för avfärd.
 
Tidpunkten för resan var väl inte den bästa, i år låg mässan en hel månad senare än vanligt.
Under onsdagen och torsdagen hade ett kraftig snöoväder dragit fram över syd och mellansverige och orsakat trafikkaos på många håll. Så det var gott om snö och is på vägarna.
Fredagen bjöd dock på ett strålande solsken, det var som att åka i ett julkort med snötyngda träd och stora snödrivor hela vägen till Lilleström. 
De tidigare höstmässorna har hållits i Skedsmohallen med MJF som huvudarrangör. Då har det också varit möjligt att övernatta i hallens omklädningsrum, spartanskt givetvis, men funktionellt, trevligt och framförallt billigt. (mer inslag av nomadliv :-).
Eftersom årets mässa var en del i ett större arrangemang var detta inte möjligt. Nu var det hotell som gällde. Lite mer släp på prylar som man inte vågade lämna i hallen, betydligt dyrare, men också skönare sängar och en riktig hotellfrukost.
 

Norska vintervägar på eftermiddagen

 

Vi kom fram till Lilleström vid 16-tiden och kunde boka in
på vårt hotell i centrum. Därefter fastnade vi i en enorm eftermiddagsbilkö när vi valde att ta en omväg 
mot mässhallarna. 

 


Väl framme vid mässhallarna försökte vi få kontakt med den representant från MJF som skulle hjälpa oss in i Mässhallen, när vi nådde honom på mobilen satt han fortfarande fast i den kö vi lämnat, men det fanns flera MJF:are på plats. Då den stora mässan hade öppnat redan på onsdagen var utställningen i full gång när vi skulle transportera våra prylar till montern.
Det blev rätt bökigt då vi fick köra grejerna på varuvagnar rätt lång väg då man inte ville öppna porten vid vår del av hallen. Dels för kylan, dels för att det då måste stå en vakt och kolla att ingen obehörig kom in den vägen. Suck, de var rätt nitiska vakterna och de suckade djupt över att man släppte in privatpersoner på en kommersiell mässa.
Sen blev vi dessutom tvungna att betala dyr P-avgift för bilen för mässdagarna.
För kommersiella utställare är väl det OK, de brukar ju få garanterad ersättning för sina utlägg.
Men som privatperson känns det lite väl tufft utanpå övriga kostnader för detta äventyr.
 

 
Finjustering pågår   Ola rangerar vagnarna i det långa godståget
 
Vi började lasta in vid 17.30 och 4 timmar senare var stommen monterad och anläggningen provkörd. Den här gången hade vi bättre koll på hur stommen skulle monteras jämfört med hur det var på Heron City i våras. Sen hade vi ytterligare två timmar på oss på lördagens morgon att i lugn och ro finslipa och justera innan mässan öppnade kl 10.

I år hade jag förmånen att få med mig äldsta grabben, Ola,  som hjälp. Tidigare har jag åkt ensam. Då blir det lite tufft att lasta, montera och bemanna montern i två dar utan avbytare.
Nu kunde jag lämna montern och gå runt på mässan även för egen del.
Ola är väl inte direkt intresserad av MJ, men på den här mässan fanns mycket annat att titta på för en grabb i 20-årsåldern.

Han är tillfälligt hemma, utan jobb för han skulle ryckt in i lumpen nu i januari, men nu blev det inget med det eftersom man troligtvis lägger ner hans regemente, så nu sitter han hemma och har fått ett helt år förstört istället för att ha kunnat börjat på högskolan redan under hösten :-(
(Men om allt går som det ska, finns det ett  6-månaders tillfälligt projektjobb som PC-tekniker på min avdelning efter nyår, så inget ont som inte har något gott med sig :-)
 
Resan Utställningen Vår anläggning Videos Avslut/hemåt