Høstmessen som blev en Vintermesse
Vår anläggning

sidan uppdaterad 2004-11-30

Foto:  Olle och Ola Frykmo

Resan Utställningen Vår anläggning Videos Avslut/hemåt
  
En av belöningarna när man står på en mässa är att se de tindrade ögonen på besökande barn.
En del kan inte slita sig utan kommer tillbaka och tillbaka och tillbaka. Eftersom det var så blandad publik på den här mässan fanns det många olika typer av besökare, med olika intressen.
 
På lördag eftermiddag skyndade man fram mellan montrarna och var det inget som rörde sig just när man passerade, skyndade man vidare till nästa monter eller mässområde.
På söndag förmiddag kom många barnfamiljer som gav sig gott om tid att med stort intresse verkligen titta på utställarnas alster. 

Papporna med barn var i allmänhet mer actionkrävande efter att ha besökt övriga aktiviteter i mässhallen. Medan många kvinnor gärna stannade upp i det hörn på anläggningen där vi har badbrygga och scoutläger och ett sällskap som rastar utanför bussen vid järnvägsövergången. De kunde stå rätt länge och söka efter alla små detaljer. Dvs de som överhuvudtaget var intresserade, många gick mest förbi för att deras respektive nog ville titta lite på modelljärnväg.
 

Publiken under ett förmiddagspass

  Den här grabben höll sig nog ett par timmar runt banan.
 
En av nyheterna till den här mässan var att vi försökt att göra anläggningen lite mer besökarvänlig.
Ett par reglage på framsidan gjorde att vi kunde låta åskådarna få stoppa och starta tågen vid stationen.
Så när ett tåg kom in på stationen, kunde vi även lägga om växlarna och starta det tåg som stod och väntade på möte. För det mesta kom vi ihåg att slå av handreglaget när vi inte var där och passade.
Någon gång glömde vi och då fick vi minst sagt oväntade tågrörelser på banan :-) 
 
   
Sedan kom givetvis de redan insatta för att titta på och prata om modelljärnväg och bland dessa fanns det många som vi mött över norska och svenska MJ-forum på nätet. 
De var nyfikna på de nya Tb-loken som precis blivit klara till mässan. Till min glädje fungerade loken väldigt bra. Ballasttåget kunde krypa fram i maklig takt som det anstår ett tungt ballasttåg, trots att jag styr anläggningen analogt.
 
 
För övriga besökare gick väl ballasttåget lite väl långsamt :-)
Några undrade om det var något fel på tåget.

De var mer intresserade när vi körde med  motorvagnarna och framförallt när det långa godståget med drygt 20 vagnar gick runt banan
 
Ett av Tb-loken drog Banverkets Ogräsbekämpningståg runt banan, det var meningen att det skulle fungera som rälsrengöringståg under mässan, men vissa justeringar behövs för att rengöringsvagnen skall hålla sig på spåret i de skarpaste kurvorna, lite mera tyngd här kan vara på sin plats. 
Vi hade med oss fyra exemplar av N-skaleetsningen till Tb-loket och till min glädje fick jag en sats såld. Satsen innehåller etsark, detaljsats och dekaler för tre olika målningar. Underrede ingår inte, loket är anpassat att byggas på ett Atlas GP35-underrede som man får beställa själv.
Tyvärr har jag ännu inte lyckats skriva ihop en byggbeskrivning till loket, en sådan skall jag försöka få fram nu i slutet av året. (Rimligtvis blir den klar någon gång efter jul om jag skall vara ärlig).

Byggsatsen kommer inte att tas fram i större upplaga då jag räknar med att eventuell kundkrets är väldigt smal. Man behöver förmodligen en del tidigare byggvana för att få ihop helheten. Även om själva kåpan är lättbyggd så behöver bl.a underredet filas ned en hel del och så behövs det säkert en del improvisationer för att få till det med detaljerna. Det är lite svårt att försöka förmedla hur man tänkt att en byggsats skall sättas ihop.
Om intresse finns kan jag ändå ta fram fler exemplar än de tre plåtar som finns kvar, när väl byggbeskrivningen blir färdig.
   


 TB:ns etsplåt 

 
 
Resan Utställningen Vår anläggning Videos Avslut/hemåt