Høstmessen som blev en Vintermesse
Reseberättelse från MJF:s Høstmesse i Lillestrøm
20-21 november 2004

sidan uppdaterad 2004-12-01

Foto:  Olle och Ola Frykmo

Resan Utställningen Vår anläggning Videos Avslut/hemåt
Utställningen var i år en del av den stora Publikummessen med mängder av utställare från olika branscher med inriktning på hem och fritid, allt från sängar, borrmaskiner, snöslungor, köksinredning, kockmästerskap, mobiltelefoner, dans och dataspelsturneringar.
Rapporteras bör väl att Abborrbaguetterna i en av matmontrarna var välfyllda och betydligt fräcshare än de skinkbaguetter som fanns i de officiella kioskerna ;-)

Längst in i ett hörn av mässhallen, bakom Playstation 2 fanns MJ-avdelningen.
 
Det här är ett par bilder från grannarna i montern bredvid, en modulanläggning som trafikerades med H0-tåg och bilar från Faller Car systems. På bilden till vänster är det Hakon som håller koll på bilarna. Till höger står anläggningsgeneralen Ove och sköter trafiken  vid kranterminalen..
  
 
På messen visades ett stort antal anläggningar, det som är intressant är att man gärna visar upp anläggningar i olika stadier, både färdiga utställningsanläggningar, vanliga hemanläggningar och anläggningar på gång i olika stadier. På bilden till vänster en utställningsanläggning i N-skala som trafikerades flitigt av flera tåg samtidigt. Till höger en H0-anläggning som var under "dockning" till en större utbyggnad, än så länge på den rena plywoodplattan.
 
   

Ett annat inslag var att man visade upp hantverket bakom anläggningarna.
På den vänstra bilden pågår husbygge i olika stadier. Mannen på den högra bilden jobbade med att fräsa mässingsdetaljer till ånglok. (Loken syns om du klickar på bilden)
  

Z-scale Corner


I Norge har Z-skalan fått ett stort uppsving bl.a tack vare Heine Pedersens uppmärksammade anläggningar, Soffbordet har jag redan visat på bilder från förra mässan. I årets monter visade Heine och en kollega upp ytterligare ett antal "smyckesanläggningar" bl.a en vintrig kakburk och en välfylld attachéväska. Klicka på bilderna för att se lite fler zmå detaljer.

Heine har också en omfattande hemsida som är värd att besöka, där finns det många bättre bilder på de små juvelerna plus mycket annat läsvärt, besök den!   
http://www.heinepedersen.com 
  

 

Heine med intresserade åskådare  

Samtliga minianläggningar, klicka för en större bild

Heines attachéväska, Klicka för en större bild


En betydligt större Z-anläggning var resultatet av samarbetet mellan Svein-Martin Holt och Tor-Jørgen Moskaug. I ett mycket sceniskt amerikanskt tema körde man lååååånga tåg.
Needle Eye lumber company till vänster och Saguano river till höger.

Även dessa grabbar har förstås ett par hemsidor där de presenterar anläggningen med många fina bilder och videosnuttar på riktig långa tåg.
http://www.zmod.no
http://www.platelayer.com/mj/zmod/saguaro/index.asp
 
  Ett kortare godståg passerar längs saguano river. Klicka för en större bild
 

Större skalor


Efter att ha besökt Z-hörnet känns även N-skala som en stor skala.
Ännu ett amerikansk tema visades upp av Stener Wold i Red River Valley, ett mycket kompakt hamndiorama..
  Red River Valley. Klicka för en större bild
 
I andra delen av mässhallen hade man placerat en modulanläggning byggd med FREMO H0-moduler, den låg som blickfång reklam för att leda besökarna in till övriga anläggningar.

Här finns några av mina favoritmoduler alla klasser, Arnulf Pedersens mycket sevärda moduler.
De är detaljerade med glimten i ögat och mycket underhållande att titta på när man ger sig tid att se på alla detaljer. Nedan till vänster visar Arnulf hur han arbetat fram dekaler för bilar, skyltar och andra detaljer för att få fram den sista touchen på modulerna.
 Arnulf och en besökare. Klicka för en större bild    Detaljer från en av Arnulfs moduler. Klicka för en större bild

Övrigt och diverse


Som tidigare beskrivits fanns även andra mer kommersiella fritidsaktiviterer representerade
Grannar till MJ-avdelningen låg dataspelshörnorna där man bl.a kunde utmana världens bästa gamer, i vilket spel har jag glömt.

 

 
 
Resan Utställningen Vår anläggning Videos Avslut/hemåt