Scratch-bygge av en kiosk - Förberedelser

   Kioskmeny


Välja objekt.
Nu har du kommit så långt att du bestämt dig för att bygga ett eget hus, helt från början.
Du har kollat vilka byggsatser som finns och det finns ingen som liknar det du tänkt dig.

Men vet du hur huset du vill ha egentligen ser ut?
Det är nu det är dags att leta förebilder, antingen från foton i tidningar eller arkiv, eller genom att hålla ögonen öppna då du är ute på resa. 
 
Det blir givetvis betydligt lättare om du kan hitta huset på plats ute i verkligheten och det är en stor fördel om förebilden finns kvar och inte är så långt bort. Då kan man fara förbi flera gånger och komplettera med det man saknar.

Om huset är privat eller om de som verkar i huset kommer med på dina bilder är det bäst att prata med dom så att det är OK att du tar bilder och mäter. 
Mäta upp och fotografera
Papper, penna, tumstock och gärna en kamera och arbetet kan börja.
Rita upp eller ännu hellre fotografera huset från alla håll om det är möjligt.
Ta mått och skriv ner.
På kiosken mättes väggarna, höjd och längd, bredd på foder och andra detaljer samt avstånd till andra hus.
En del fotografier bör du ta på lite avstånd och helst rakt framifrån så att hela byggnaden kommer med och blir så rak som möjligt på kortet. Ibland går det inte och då får man ta lite snett från sidan, men helst så att allt kommer med. Sen är det bra att ta en hel del bilder lite närmare, på detaljer och annat som du annars inte kommer ihåg senare plus några bilder som visar miljön runt omkring byggnaden.

Till bygget av kiosken tog jag extra många detlaljfoton av skyltar och affischer för att kunna förminska eller rita om och använda på modellen. En kiosk är inte komplett utan löpsedlar, affischer och vimplar.

 
Några exempel på miljöbilder tagna på och runt kiosken mellan åren 2002 och 2004. 


 

Om din förebild bara finns på foton är blir det lite mer jobb för att försöka få fram mått.
Och du får kanske ibland gissa hur det ser ut på de sidor som inte syns på fotot.
Har du tur kan du hitta en liknande byggnad där du kan hitta mått och idéer om utseende.


 

Ritning
Sedan är det dags att göra en byggnadsritning i den skala du bygger i, antingen på vanligt klassiskt sätt med penna och papper annars med hjälp av datorn.

Själv är jag helt datorberoende för allt jobb jag gör.
Med ett avancerat ritprogram som t.ex. Corel Draw kan du rita direkt i rätt skala och konstruera detaljer och byggdelar, importera dina bilder och använda som underlag när du gör ritningen.

Även om fotot är taget rakt framifrån blir det nästan alltid lite parallaxfel i bilden, dvs sidorna lutar lite beroende på perspektivet. Även detta kan man korrigera i ritprogrammet genom att dra i bilden lite grann.
Överföra ritning till byggdelar
Nästa steg är att från ritningen ta fram måtten för de olika delarna som byggnaden består av.
Då får man bl.a. ta hänsyn till tjockleken på det material man skall använda så att de anpassas till de önskade måtten.

 

Val av material
Till kiosken har jag använt uteslutande olika varianter av slät och mönstrad styrenplast.
I första hand har jag letat i min egen "lagerlåda" och använt sånt som jag redan har hemma sedan tidigare byggen. (Eftersom jag byggt en hel del så finns det lite att välja på framförallt av olika dimensioner på strips.)
Sen får man köpa in det som saknas, bäst är om man kan komma till en butik med ett skapligt sortiment av styrensatser.  Det är betydligt lättare att välja sort om man kan titta, mäta och klämma i butiken när man väljer dimensioner.
  
Här i Västerås har Zetterlunds hobby ett relativt hyggligt sortiment på lager. MJ-hobby experten i Stockholm har ett betydligt bredare sortiment med fler fabrikat att frossa i.
 
Till detta bygge behövde jag bara köpa in panelen till väggarna. Den sort som passade bäst av de som fanns i Västeråsbutiken var :
Evergreen nr 3047 - Passenger car  0 Scale 2-1/4"spacing Tjocklek 0.75mm