Från källarbana till utställningsbana med nya lättviktsmoduler
 

back

Spårplan och översiktsritning för banan som den såg ut på första utställningen.

Klicka på ritningen
för att se en större bild

De nya baksidesmodulerna och uppställnings/pendelmodulen behövde inget landskap. Däremot skall landskap byggas på de synliga delarna av hörnmodulerna. Landskapet skulle inte hinna bli färdigt till utställningen utan bara antytt. Det passade dessutom bra till ett önskemål från arrangörerna att även visa upp anläggningar under uppbyggnad.

--------------------------

 

Hörnmoduler av lättviktstyp   upp
Till de nya modulerna tänker jag pröva en ny teknik för att bygga stommen istället för den klassiska med ramverk i trä. Iden har jag hämtat från en norsk hemsida hos Dag Cato Skårvik som i sin tur fått skisser från en annan norrman. 
Principen går ut på att bygga modulerna på en stomme av Styrofoam som sedan snyggas upp med 4mm plywood runt kanterna. Modulerna kommer endast att ha ett enkelspår utan växlar och andra finesser som ställer höga krav på stabiliteten i underlaget.
Vanligt vitlim används för att limma både de olika lagren av styrofoamskivor och plywooden.

Klicka på ritningen
för att se en större bild

Styrofoam är jag sedan tidigare förtjust i när det gäller att forma landskap och modellera berg direkt ur det mjuka materialet.
Styrofoam finns hos bygghandlarna som markisoleringsskivor under olika varunamn.
Hos min bygghandlare heter dom Jackofoam och finns i skivor om 50 och 70 mm tjocklek.
Skivstorleken är 585*1185 och det har i alla fall bestämt bredden på mina moduler.
De säljs normalt i hela förpackningar om 8 st 50mm skivor, men om man berättar vad man skall använda skivorna till kanske man kan övertala handlaren att dela förpackningen.
En förpackning om 8 skivor kostar idag (2001-08-14) 650:- och är rätt skrymmande.

Styrofoamen är lätt att bearbeta med såg, kniv, fil och sandpapper, men smular förfärligt och blir väldigt statiskt laddat. Så se till att snygga upp er innan ni skall in i vanliga möblerade rum igen !

Till varje ände av banan går det åt två moduler, en hörnmodul med landskap och en baksidesmodul med enbart ett transportspår. Baksidesmodulen kommer att få extra höga kanter för att kunna användas som lock till hörnmodulen vid lagring och transport.

Det har skett produktutveckling sedan jag senast köpte en sådan skiva.  Numera har skivorna "flänsar" för att överlappa varandra vilket naturligtvis är bra vid isoleringsarbeten, men inte lika bra för detta ändamål. Tidigare hade skivorna raka kanter, nu måste man såga av "läppen" för att få en rak kant att limma plywooden till.


 

Erfarenheter från bygget av modulerna   upp
Modulerna blev lätta och transporterbara men rätt så bullriga.
Styrofoamen gör modulerna till rejäla resonanslådor, dessutom förstärker nog plywoodskivorna ljudet ytterligare. Men med tanke på den miljö där de skall användas spelar det nog inte någon större roll. I en utställningshall är det ofta rätt bullrigt och stökigt och blir bullret kanske inte lika störande. Så var också fallet, ljudet var inte alls störande och i samband med att de nya plexiglasskydden kom på plats dämpades ljudet ytterligare.

Bygget av modulerna
Det gick lika snabbt och lätt att tillverka modulerna som jag hoppats och de blev tillräckligt styva och stabila för att lägga N-spår på.
Skivorna sågades till lämplig storlek. En 5*5 cm ram av samma material limmas runt kanterna på undersidan. Runt sidorna limmades plywoodskivorna. I hörnen fäste jag skivorna med hörnlister som spikades fast med spånskivespik. Detta gör att hörnen kommer att sitta bättre om nu inte limmet skulle tappa taget någonstans.

Jag provade olika material till spårbädden. På landskapsdelarna har jag använt fiberskivor (överblivna takplattor c:a 1 cm tjocka). När jag provkörde märkte jag att detta underlag förstärkte alla ljud. Till baksides modulerna provade jag att göra spårbädden av liggunderlag.  Dessa är mjuka och ljuddämpande. Jag har provat dessa på träunderlag med lyckat resultat vad gäller ljudnivån, men här verkar det vara styrofoamen som förstärker ljudet. Rälsen blir dessutom lite "flytande" på denna typ av skumplast och man får vara försiktig så man inte får svackor eller knixar när man fäster rälsen.

På de två sidomodulerna skall landskap så småningom byggas. I bakgrunden sitter en böjd masonitskiva som senare skall grundmålas med vit färg för att senare få en landskapsmålning.
Samtliga moduler har nu målats med en rödbrungul grundfärg, ungefär samma som jag använder till markytorna innan de täcks med vegetation.

Bilder som visar en moduls utveckling, klicka på bilden för att se en större bild !
Hopsättning av modulen Nu med spåret på plats Bakgrundsskivan Modul med påbörjat landskap

Landskapet har påbörjats på den ena modulen. Jag formar vidare i styrofoamen, markformationer och berg. En tunnelöppning från den tidigare banan kunde återanvändas.
Längre än så här kom jag inte med landskapet före utställningen. 

Del 2 i projektet med landskapsbygge och detaljer visas på följande sidor i menyn ----->.

Den delen genomfördes under våren/sommaren med mål att vara klart till en lokal utställning i Skultuna den 1 september 2003.


 
 

    upp

 

sidan uppdaterad: 2003-09-08