Start Hur det hela började
Tre gubbars resa
2005
Olles resa
2006
Tre gubbar
Sida 1
Tre gubbar
Sida 2
Tre gubbar
Sida 3
Tre gubbar
Sida 4

Upptakten till hela historien tog sin början när några av gubbarna i gänget fyllde jämnt. Vi sökte efter ett utflyktsmål som kunde vara av gemensamt intresse för jubilarerna. Det blev det det lilla spännande destilleriet vid Mackmyra bruk där ett antal personer några år tidigare startat upp något det första svenska whiskydestilleriet.

 
Vi samlades på Alvesta för att dela ut den utlovade färdknäppen till våra tre "gubbar".
Färden gick över Sala och Gysinge mot Mackmyra Bruk som ligger vid Valbo, mellan Gävle och Sandviken. Under den sista halvtimmen på resan passerade vi ett regnoväder av det värsta slag många av oss skådat.  När det regnade så att vindrutetorkarna inte hängde med började det regna ännu mer för att sedan övergå i häftigt hagel.

Väl framme vid Mackmyra hade vi hunnit igenom ovädret och kunde vandra  upp mot bruksområdet.
 
Med denna skyltning var det inga problem att hitta hjärtat i verksamheten som låg i denna vackra byggnad nere vid ån. Prick klockan 13 på utsatt tid kom vi innanför dörrarna och visningen kunde börja
 .
Vi samt ett tiotal andra intresserade fick lyssna på historien om hur man kunde få en så knäpp idé som att starta ett whiskydestilleri i Sverige.

Men så tokig är ju inte idén ändå. Vi har ju de bästa råvororna inpå knuten. Bra vatten finns i grusåsen intill och det bästa kornet för whiskytillverkning finns på åkrarna i Sala-trakten. Sen måste det finnas lite drivkraft, finansiärer och bra uppslag på marknadsföring.

 

   
På bordet fick vi in tre glas för provsmakning.
Mackmyras egen whisky är ännu inte färdig, den behöver lagras några år till.

Vi fick prova:
- Cutty Sark, Skotsk blended
- En amerikansk bourbon, ( har redan glömt namnet)
- Bowmore, Skotsk Single malt, rökig 

 

Nästa sida ---->